Blog

Krachtsverschil benen en heupinstabiliteit

Deze klachten zie ik veel in mijn praktijk. De cliƫnten komen omdat ze klachten hebben in de onderrug, heup en/of benen. Meestal hebben ze al van alles geprobeerd, maar de klachten blijven of komen steeds terug. Ik heb zelfs iemand in de praktijk gehad die in 1 been zo weinig kracht had dat zij een auto met automaat aangeschaft had, omdat zij moeite had om de koppeling steeds in te drukken. De klachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld bij hardlopen, mountainbiken, maar ook in het dagelijks leven.

Vaak wordt er door de reguliere zorg ingezet op het versterken van het zwakke been en de heupspieren. Helaas neemt dit niet de oorzaak weg, het zorgt hooguit dat het moment waarop je last krijgt verlegd wordt. Ga je vervolgens meer sporten, heb je stress of word je ouder, dan ontstaan er toch weer pijnklachten. Bij deze klachten blijkt de leg-cross-flexion-extension vrijwel altijd actief te zijn door een val, ongeluk of operatie aan een heup/been/ voet.

De leg-cross-flexion-extention reflex zorgt ervoor dat je het andere been gebruikt als je plotseling ergens op stapt en je voet/been blesseert. Dit been wordt dan ontlast. Hierdoor onstaat het krachtsverschil en de instabiliteit.

Via specifieke oefeningen die weinig kracht vragen (maar heel zwaar zijn als deze reflex actief is) zorg ik dat je hersenen beide benen weer gaan gebruiken. Hierdoor verdwijnt deze beschermingsreflex en daarmee het krachtsverschil. De heupen worden weer stabiel.