Hechtingsproblemen/ vroeg kinderlijk trauma

Hechtingsproblemen en vroeg kinderlijk trauma behandelen met reflexintegratie

Hechtingsproblemen en vroeg kinderlijk trauma leiden beiden tot een ontwikkelingstrauma. In het Engels noemen ze dit een development trauma. Ze beïnvloeden je hele ontwikkeling. Dit zie je zelfs terug op hersenscans. De hersenen hebben zich op een andere manier ontwikkeld. Hierdoor gaan ze op een andere manier met prikkels om.

Overlevingsstand

Met deze problemen sta je steeds in de overlevingsstand. Door allerlei heftige ervaringen in je jonge jaren is dit de natuurlijk stand voor je geworden. Je lichaam en hersenen zijn klaar om te vechten (boosheid) of te vluchten (weglopen of je terugtrekken in jezelf). Als de angst nog groter wordt bevries je . Dit kan je vrij letterlijk nemen: je kunt niets meer, je verstijft letterlijk van angst (sommige mensen vallen zelfs flauw). We noemen dit soms ook wel dissociëren.

Lastig

Het is natuurlijk heel lastig als je lichaam steeds klaar staat om te vechten of te vluchten of heel snel bevriest. Je bent dan vaak hyperalert, houdt alles in de gaten, want je moet natuurlijk wel weten wanneer je moet vluchten of gaan slaan. Voor alle andere prikkels heb je geen tijd, dus niet voor opmerkingen van de mensen om je heen, wat de juf of meester te vertellen heeft of het mooie uitzicht op een nieuwe plek. Als de stress nog groter wordt bevries je, je wordt dan hypo alert, niet meer alert. Je gaat zover in de overlevingsstand dat je lichaam weinig meer voelt en opmerkt. Ook dit is erg lastig, want dan kan je dus ook niet opletten. Je angst is dan zo groot dat je lichaam zich stil houdt.

Uit de overlevingsstand

Om te zorgen dat je je niet steeds zo voelt is het belangrijk om je lichaam te leren dat het nu veilig is. Dan kan het uit de overlevingsstand gaan.
De angst heeft zich letterlijk vastgezet in je lichaam. Je lichaam weet hierdoor niet meer welke prikkels gevaarlijk zijn en welke niet.

Zonder woorden de stress uit je lichaam

Met behulp van reflexintegratie leer ik je lichaam om te gaan met prikkels. Het leert welke prikkels veilig zijn.
Je haalt hierdoor zonder woorden en zonder naar de ervaringen terug te gaan de stress/ angst uit je lijf. Dit gebeurt op de plek waar het opgeslagen is.

Standje overleven/gevaar kan naar standje veilig.

Voor meer informatie over reflexintegratie http://www.deanderskijker.nl/reflexintegratie