Blessures

Soms heb je een blessure die maar niet overgaat of die na een tijdje weer terugkomt. Vaak zit hier een onbewust verkeerd bewegingspatroon (een reflexpatroon) onder. Dit patroon beschermde je lijf tegen pijn, maar als dit niet verdwijnt zorgt het juist voor pijn. Het zorgt ervoor dat spieren op een verkeerde manier belast worden en overbelast raken. Met als gevolg een langdurige of steeds terugkerende blessure.

Een voorbeeld hiervan is een tennisarm, hier zit vaak een terugtrek patroon van je arm achter. Die wordt veroorzaakt doordat de handsgrasp reflex nog actief is.
Dit bewegingspatroon kan je veranderen door bepaalde oefeningen te doen die horen bij deze reflex. Hierdoor verdwijnt de overbelastende beweging en daarmee vaak de blessure. Het veranderen van deze bewegingspatronen noemen we reflexintegratie. Wil je hier meer over weten lees dan hier verder

Voetproblemen worden ook vaak veroorzaakt door reflexpatronen. Hierdoor ontstaan platvoeten of juist erg holle voeten, hallux valgus, hielspoor en hamertenen. Reflexintegratie kan ook bij deze problemen helpen. Bovendien worden je voeten hier weer soepel van en heeft het ook invloed op heup- en knieproblemen.

Tijdens een blessureconsult test ik de bewegingspatronen en leer ik je hoe je deze verandert. Dit zijn kleine, zachte bewegingen die je moet maken. Thuis ga je deze oefenen. Dit is belangrijk omdat je lichaam moet leren om de nieuwe patronen te gebruiken. Voor sommige oefeningen is het fijn als iemand je daarbij kan helpen.

Ook geef ik tips waar je in het dagelijkse leven en eventueel in het sporten op kan letten.

Na twee weken kom je weer en kijk ik hoe de patronen zich ontwikkelen. Hierna kom je nog een paar keer om de 4 weken. Hoe vaak dit nodig is is afhankelijk van hoe snel je lichaam het nieuwe patroon oppakt.