Slapen is opruimen en schoonmaken
25 juli 2022 

Slapen is opruimen en schoonmaken

Slapen = opruimen en schoonmaken in één


Slaap is ontzettend belangrijk voor je herstel. Dat komt onder andere doordat in de nacht de dingen van de dag verwerkt worden. Alles wat je hebt geleerd en meegemaakt wordt in de juiste laatjes gestopt of weggegooid als je het niet meer nodig hebt. De boel wordt ook nog eens goed schoongemaakt, daar hebben je hersenen een speciaal systeem voor dat pas een paar jaar geleden ontdekt is. Hoe het precies werkt is nog niet duidelijk. Wel weten we al dat dit schoonmaaksysteem tijdens je slaap 10 keer beter werkt dan als je wakker bent en veel afvalstoffen opruimt. Vandaar ook dat een schoonheidsslaapje zo goed voor je is! Of ergens een nachtje over slapen. Het helpt je weer rust in je hoofd te krijgen.

Hoe zorg je dat je goed slaapt: 

  1.   Zorg voor een routine voor je gaat slapen, niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jezelf. Door deze routine weten je hersenen al dat je zo gaat slapen. Ze kunnen alvast afbouwen.
  2.  Ga op tijd naar bed: als je te moe bent heb je geen energie meer om in slaap te vallen. Je lichaam staat dan eigenlijk in de stress stand omdat het wakker moet blijven. Hierdoor lukt het minder goed in slaap te vallen. Dit zie  je ook vaak bij jonge kinderen, als eerder naar bed gaan vallen ze vaak sneller in slaap.    
  3. Zorg dat je 's avonds geen blauw licht aanhebt (beeldscherm, telefoon, t.v. en veel kunstlicht heeft een blauwe toon) of zet een uur voor je gaat slapen een bril op die het blauwe licht filtert.  Je wordt niet voor niets slaperig en ontspannen bij een haardvuur of kaarslicht.    
  4. Eet niet meer te laat op de avond,  je lijf moet dan verteren en is nog niet aan rusten toe. Het vest kan je drie uur voor het slapen gaan niet meer eten.
  5. Ga 's avonds wandelen en beweeg  overdag voldoende.    
  6. Zorg voor voldoende daglicht overdag zodat je circadiaanse klok in je hersenen goed afgesteld blijft.


Reactie plaatsen